kempens warmtebedrijf logo

Gepost op 13/10/2017

Op woensdag 11 oktober 2017 was er een interessante discussie in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement aangaande de verdere uitrol van diepe geothermie in Vlaanderen.

Andries Gryffroy (NVA) had deze vraag voor Minister Muyters:

"We hebben deze week kunnen getuigen van een opstart van diepegeothermieboringen. Jullie vragen zich wellicht af waarom ik als energieman die vraag niet stel aan minister Tommelein, maar aan minister Muyters. Wel, dat is heel duidelijk. Minister Tommelein is verantwoordelijk voor het horizontale gedeelte, het transporteren van de warmte. U, minister Muyters, bent verantwoordelijk voor innovatieve technologieën, en daar is diepe geothermie er één van.

We hebben dat gezien in Mol en Dessel waar men momenteel proefboringen doet op basis van het concept waarbij we het hete water uit de grond oppompen en het dan door een warmtecentrale sturen waarmee we het water voor de gebouwen opwarmen. Maar het wordt nog veel interessanter, want dit is enkel maar voor een beperkte regio. Het wordt nog veel interessanter als we in de toekomst – en men is ook aan het meedenken om boringen te doen die nog dieper gaan – water de grond kunnen insturen dat daar wordt opgewarmd door de aardwarmte. Dan kunnen we dat overal in Vlaanderen toepassen. Of het in mijn gemeente Melle of in uw gemeente Edegem zou zijn of ergens in de Kempen of in West-Vlaanderen, het kan overal worden toegepast en op die manier kan enorm veel energie worden gebruikt die nu in de grond zit.

Het is dus echt innovatief. Andere landen zijn er ook mee bezig, zegt men. In IJsland heeft men de zogenaamde geisers, maar dat is totaal niet hetzelfde. Het gekoelde water gaat gewoon de zee in. Wij pompen het gekoelde water opnieuw de grond in. Dat maakt de technische kant van de zaak ietsje moeilijker.

Minister, wat plant u nog op welke termijn of hoe gaat u het aanpakken om deze zeer toekomstgerichte innovatieve diepe geothermie in Vlaanderen verder uit te werken?"

Lees of kijk verder naar deze boeiende discussie en verneem dat het draagvlak en het geloof in het potentieel van diepe geothermie voor Vlaanderen toeneemt.

Actuele vraag over de verdere uitrol van de innovatieve technologie diepe geothermie in Vlaanderen

 

vlaams parlement

meer info?

Contacteer ons