kempens warmtebedrijf logo

Aardwarmte

betrouwbaarheid

Betrouwbaar

Geothermie of aardwarmte is onafhankelijk van externe omstandigheden zoals het weer of het seizoen. Bovendien zijn de prijzen en de beschikbaarheid niet onderhevig aan geopolitieke situaties, omdat de geothermische bronnen in onze eigen regio liggen. Het onderhoud van een geothermiecentrale vergt weinig tijd en is op voorhand goed in te plannen. Daardoor kan een centrale meer dan 8.000 uur per jaar draaien (4 keer meer dan wat zon en wind presteren). Druk-, debiet- en temperatuurverschillen worden voortdurend in de gaten gehouden. Wanneer er iets ongewoons wordt vastgesteld, schieten we meteen in actie.

duurzaam

Duurzaam

99 % van onze planeet is warmer dan 1000 °C. De temperatuur van de ondergrond stijgt met gemiddeld 3,5 °C per 100 m. Aardwarmte komt enerzijds van (rest)warmte ontstaan tijdens de vorming van onze aarde en anderzijds van natuurlijk radioactief verval, een proces dat in de aardkorst al vele miljoenen jaren voortdurend warmte opwekt. Een geschikte ondergrond voor geothermie vind je in Vlaanderen vooral in de Kempen. Door geothermie zet Vlaanderen belangrijke stappen in de realisatie van zijn duurzaamheidsdoelstellingen. Geothermie maakt het mogelijk langer gebruik te maken van onze huizen. Daarvan is 70 % ouder dan 50 jaar. Sluiten we ze aan op een duurzaam warmtenet, dan kunnen ze dankzij aangepaste isolatie duurzaam worden én hun waarde behouden. Zo blijft Vlaanderen degelijke en betaalbare woningen hebben.

regionaal

Regionaal

Een geothermiecentrale heeft altijd te maken met de ondergrond. In de Limburgse en de Antwerpse Kempen is er een waterhoudende laag in de diepe ondergrond: een gebied van ongeveer 1.600 km² met een kalklaag van 1.000 tot 5.000 m diep waarin het warme water van 350.000 miljoen jaar ‘vastzit’. Warmtenetten brengen via geïsoleerde stalen buizen met een harde kunststof wand het water naar de huizen. Ondanks de isolatie verliest het warme water 0,5 °C tot 1 °C per km. Warmtenetten moeten dus ‘in de buurt’ blijven. Door het lokale karakter is een geothermiecentrale goed voor de lokale economie, onder meer door de creatie van vele duizenden jobs. Ook bedrijven die kiezen voor aardwarmte blijven hier. Zij zullen zich letterlijk en figuurlijk 'verankeren' in de Kempense bodem. Dankzij hun keuze voor een duurzame, betaalbare en vooral beschikbare energiebron hebben ze immers een voordeel ten opzichte van hun concurrenten.

comfortabel

Comfortabel

Geothermische warmte komt de woning binnen via een zogenoemd afgiftestation. Een rookafvoersysteem is niet meer nodig. Het afgiftesysteem vervangt de stookinstallatie op gas of stookolie en wordt onderhouden door de distributienetwerkbeheerder. Daarnaast verzorgt de distributienetwerkbeheerder de 24/7 service. Als klant ben je zeker dat ze bij een probleempje binnen twee uur voor je deur staan. Eén of meer warmtewisselaars, enkele kleppen en een circulatiepomp zorgen ervoor dat het warme water door de binneninstallatie kan stromen. Dankzij dit doorstroomtype wordt het water direct verwarmd, enkel en alleen als er warmwatervraag is. De doorstroomverwarmer is dus efficiënter dan een traditionele boiler die constant zijn inhoud op temperatuur moet houden.

een warm verhaal voor

burgers

de burger

steden en gemeenten

steden en gemeenten

bouwbedrijven

projectontwikkelaars

industrie

industrie

kaart

uw voordeel

  • duurzaam
  • veilig
  • onderhoudsvriendelijk
  • leveringsgarantie
ontdek alle voordelen

GETUIGENISSEN

Erik schoofs

Erik Schoofs - Directeur Molse Bouwmaatschappij

“Bij de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting zit innovatie in haar DNA. Als sociale huisvestingsmaatschappij actief in de Gemeente Balen en Mol zijn we dan ook bijzonder opgetogen met het project ‘Diepe geothermie’ van VITO.

Ik herinner me nog de eerste gesprekken met de projectleider van VITO. Voor mij was dit onmiddellijk de juiste ‘energie’richting : duurzame, betaalbare en vooral regionale warmte. De Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting heeft dan ook als eerste de intentieverklaring ondertekend waarin we onze interesse hebben getoond als warmteafnemer. Nu willen we natuurlijk ook als eerste in de praktijk warmte afnemen met van diepe geothermiecentrale voor ons project in Mol-Donk.”

Marc Wellens

Marc Wellens - Resource Management Unit head - JRC Geel

Het 2030 klimaatakkoord dat onderschreven is door de E.U. voorziet dat tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen vermindert met 40%  t.o.v 1990 en dat 27% van het Europese energieverbruik dan afkomstig moet zijn uit hernieuwbare energiebronnen.

Het JRC Geel heeft als onderzoeksinstelling van de Europese Commissie een belangrijke voorbeeldfunctie om deze doelstellingen te behalen. Door onze jarenlange nauwe samenwerking met VITO hebben wij het succesvolle geothermie project op de BALMATT-site van nabij gevolgd.

De Europese Commissie heeft besloten een contract voor lange termijn af te sluiten voor de levering van geothermische warmte voor de verwarming van de gebouwen op de JRC Geel site. Door aan te sluiten op deze duurzame warmtebron verwachten wij voor onze site te Geel 1200 ton CO2 uitstoot per jaar te vermijden en zo onze milieudoelstellingen te behalen.

Bruno Peeters

Bruno Peeters - Bewoner Turnhoutsebaan

Ik volg het project ‘Diepe Geothermie’ van VITO van bij de start omdat groene energie me altijd al heeft geboeid. Als ik langs de Balmatt site fiets dan moet ik zeggen dat er de afgelopen jaren veel is gebeurd. Binnenkort hoop ik te kunnen verwarmen met geothermische warmte.

 Ik zal thuis wel enkele aanpassingen moeten doen, maar voor mij is stoken met mazout niet meer van deze tijd. We moeten er van af. Zeker als ik de nieuwsberichten mag geloven want daarin kan ik lezen dat onze Noorderburen gaan stoppen met het leveren van gas in 2030. En wat dan?

 Dat de straat hiervoor dient te worden opgebroken vind ik persoonlijk (en ik waarschijnlijk niet alleen) een probleem. Ik weet dat het noodzakelijk is voor de aanleg van het warmtenet maar dan hoop ik wel dat ze alle ondergrondse nutsvoorzieningen in één tijd aanpakken. Ik wens VITO en het Kempens Warmtebedrijf véél succes met het verdere verloop van het project.

Huur kantoor Perrehof - 2440 Geel 04/05/2023

Kantoor - 'co-working place'  te huur - Perrehof Dr v/d Perrestraat  5 bus 62 2440 Geel

lees meer

Recent Nieuws / Events

Vennestraat2

Diepe geothermie : dé warmtebron voor het sociaal bouwproject in de Vennestraat - 25/01/2018
Het sociaal bouwproject in de Vennestraat te Mol gaat verwarmen met diepe geothermie!
lees meer

Aanleg warmtenet Mol en Dessel start in 2018

EANDIS start met de aanleg warmtenet Mol en Dessel in 2018 - Het Kempens Warmtebedrijf zorgt voor de warmtelevering! - 04/12/2017
In de zoektocht naar meer duurzaamheid probeert Eandis zo veel mogelijk gebruik te maken van de energie die de natuur ons biedt. Daarom starten we binnenkort met de aanleg van een warmtenet dat de energie van de nieuwe geothermische centrale in Mol aanwendt voor de verwarming van honderden gebouwen in...
lees meer

Keirlandse zillen2

Gemeenteraad Mol keurt masterplan Keirlandse Zillen goed - Bijkomend potentieel voor het warmtenet! - 15/11/2017
De gemeenteraad keurde op maandag 20 november het masterplan voor de site Keirlandse Zillen - ook gekend als ‘De Noordhoek’ -  goed. De gemeenteraad stuurde het plan beperkt bij in vergelijking met wat in mei tijdens een infoavond werd voorgesteld.
lees meer

meer info?

Contacteer ons